Historiaa

Squashin SM kisat 2012 http://oulunsquashklubi.blogspot.fi/p/yleisten-luokkien-sm-kisat-oulussa-20.html
Junioreiden leiri Birminghamissa 2013 http://oulunsquashklubi.blogspot.fi/p/junioreiden-kesaleiri-birminghamissa-2.html

-------------------------------------------------
Oulun Squash Klubin alkutaipaleelta

OSK perustettiin 7.12.1976 eli reilu kuukausi ennen squashhallin valmistumista. Seuran perustajat olivat:
Mikko Keisu puheenjohtaja, Seppo Jolkkonen sihteeri, Auli Wilenius rahastonhoitaja, Seppo Rounaja, Pentti Parkkari, Reijo Kokko ja Timo Junttila.

Ensinmäiset kosketukset squashiin saatiin 15.1.1977 Spede Pasasen opastuksella. Seuraava merkittävä tapahtuma oli maailman senhetkisten squashhuippujen vierailu Oulussa helmikuussa. Maaliskuussa pelattiinkin jo ensinmäiset Oulun squashmestaruuskilpailut ja mestariksi leivottiin, kukas muu kuin Seppo Rounaja. Loppuotteluvastustaja hänellä oli Hannu Aravirta.

Toukokuussa järjestetyissä kisoissa oli jo mukana 127 seuran jäsentä, joten innostus squashiin oli valtavaa. Yleisen luokan voitti jälleen Seppo Rounaja, Hannu Aravirran jäädessä jälleen toiseksi. Ikämiessarjan voitti Martti Mainio ja naisten sarjan Sinikka Ketola. Kakkoseksi tuli tenniksestä tuttu Tuija Hannukainen. OSK:n alkuajan jäsenistä varsin suuri osa olikin muiden urheilulajien parista tulleita kokeilijoita, jotka melko nopeasti pääsivät lajiin sisälle. Toinen ryhmä oli ne pelaajat, jotka Jyväskylän liikuntatieteellisessä olivat saaneet kosketuksen squashiin. Näitä olivat mm. Timo Junttila, Sinikka Ketola, Hannu Aravirta, Mikko Kaukoniemi ja Raimo Ahonen.

Vuoden 1977 aikana OSK oli aktiivinen kontaktien luomisessa muille squashpaikkakunnille. Seuraotteluita pelattiinkin Pietarsaaren Squash-75:ttä, Jyväskylän LSQ:ta sekä Tampereen Tammer squashia vastaan. Mielenkiintoinen seuraottelu käytiin joulukuussa helsinkiläistä AS-urheilua vastaan. Allekirjoittanutta vietiin Spede Pasasen pyörityksessä kuin pässiä narussa.

Syksyllä 1977 Ouluun saatiin noin kuukauden ajaksi Skotlannin maajoukkuepelaaja Chis Davies antamaan opetusta aloittelijoille ja valmennusta enemmän pelanneille.

Squashin ranking-listalle saatiin ensinmäinen oululaispelaaja syksyllä 1977. Seppo Rounajan sijoitus oli B-5. Keväällä 1978 pelaajia oli jo enemmän ranking-listalla. Rounajan lisäksi mukana olivat Örön veljekset B-9:ssa ja Matti Saarela,sekä oululaiseksi squashguruksi kohonnut Juha Haapala B-10:ssä. Valioluokkaan nousivat ensinmäisinä oululaisina Matti Saarela 1979 ja Outi Ristimäki (nyk. Rouru-Kuivala) 1981.

OSK sai vuonna 1978 aikaan hyvän yhteistyösopimuksen Helioksen kanssa. Helios cup olikin muutamana vuotena erittäin merkittävä squashtapahtuma valtakunnallisestikkin ajatellen. Alkuajan kova squashinnostus toi OSK:lle myös menestystä SM-tasolla. Matti Saarela voitti 1978 , Kai Suhonen 1979 ja Outi Ristimäki 1981 alle 19 vuotiaiden Suomen mestaruuden. Martti Mainio oli hopealla 1980 yli 45 vuotiaiden SM-kilpailuissa.

Squashin levitessä uusille paikkakunnille Pohjois-Suomessa oli OSK yleensä mukana. OSK:n jäsenet olivat pelaamassa mm. Kuopiossa, Kajaanissa, Seinäjoella, Vaasassa ja Rovaniemellä. Tällä tavalla ovat OSK:n pelaajat olleet levittämässä oululaista osaamista ympäri Pohjois-Suomea.

Varsinaisen squashin pelaamisen lisäksi seuratoiminta oli erittäin vilkasta muiden tapahtumien muodossa. Let-iltamat, pelikauden päättäjäiset, palloilumoniottelut, Oulun ympärijuoksu, muotinäytökset ja erillaiset avoimien ovien päivät keräsivät runsaasti seuran jäseniä yhteen hauskan yhdessäolon merkeissä. Oulun kaupunki antoi ensinmäisen kerran OSK:lle avustusta vuoden 1978 toiminnasta kaikkiaan 500mk. Yli 200 jäsenen seurassa tuolla avustuksella oli tietysti vain symboolinen merkitys. Heinäpään Palloiluhalli Oy:n antama tuki oli sensijaan erittäin merkittävää seuran perustamisesta alkaen. Tämä tuki ja hyvä yhteistyö hallin kanssa on ilmeisestikin aiheuttanut sen, että OSK:lle ei ole löytynyt varteenotettavaa kilpailijaseuraa Oulusta.

Edellä olen ottanut esille vain joitain asioita alkuvuosien toiminnasta. OSK jatkaa edelleenkin aktiivista työtään squashin ja liikunnan hyväksi.

T: Hannu Rouru / kunniajäsen