maanantai 10. lokakuuta 2011

Nordic Junior Open - kisaraportti

Junnutiimi lähti matkaan neljän pelaajan voimin (Nuutti, Milla, Iida ja Saana) + vierailevat tähdet Samuli Kuusamosta ja Hetta Kuopiosta. Kaikenkaikkiaan matkaseurue oli 8 hengen kokoinen, kun mukaan lähtivät myös valmentaja Harri ja huoltaja Maria.
Perjantaina kokoonnuttiin lentokentällä klo 6.00 ja matka alkoi Helsingin kautta Kööpenhaminaan, josta junalla Malmöön. Matka sujui mukavasti ja Helsingistä liittyi mukaan etelä-Suomen junioreita.Kaikenkaikkiaan Suomesta oli paikalla 17 junioria (hieno merkki lajin noususta). Perillä olimme hieman kymmenen jälkeen ja osa pelaajista kiirehti suoraan pelaamaan.
Kisa oli tasoltaan Super Series eli korkeinta mahdollista ja kooltaan ESF kisojen keskikastia, kun osallistujia oli 185 (suurimmissa kisoissa osallistujia on n. 500). Kisat pelattiin kahdella hallilla, joissa yhteensä oli 16 kenttää. Päähallina oli 8 kenttäinen Bellevue Stadion.
Junnutiimin pelit aloittivat pojat, jotka molemmat nuijivat ruotsalaiset vastustajansa helposti 3-0. Hyvä aloitus molemmilta lupaili paljon jatkopeleihin.
Seuraavaksi kentälle astelivat Saana, Iida ja Milla. Ensimmäiseksi tuli mieleen, että mitäköhän muualla euroopassa oikein syödään? Ja varsinkin Tanskassa. Onko tässä nyt oikeesti kyseessä tytöt alle 13v sarja? Millan ja Saanan tanskalaisvastustajat olivat nimittäin n. 2x meidän tyttöjen kokoisia ja löivät palloa kuin aikamiehet. Iidan ukrainalaisvastustaja tiedettiin jo Finnish Junior Openin voittonsa vuoksi erittäin kovaksi. Tästä sessiosta ei siis jäänyt kuin muutamia irtopisteitä tytöille vaikka he taistelivatkin ennakkoluulottomasti.
Iltasessiossa pojat jatkoivat hyviä otteitaan. Nuutti pelasi ihan hyvin kakkossijoitettua (FJO:n alle 13v voittajaa) Peter Fritscheä vastaan, mutta jouti taipumaan 3-1. Hieman lisää rutiinia ja kovia pelejä niin tämä olisi ollut voitettavissa. Samuli taisteli urhoollisesti myös kakkossijoitettua James Wyattia vastaan, mutta tasoero Euroopan huippuun oli vielä selvä.
Tytöissä Saana pelasi Ruotsin Alva Louddia vastaan. Harmittavasti Saanan peli ei kulkenut vielä parhaalla mahdollisella tavalla ja tappio tuli 3-0. Nyt kuitenkin oli jo inhimillisempi vastus kuin tanskalaiset. Milla ja Hetta pelasivat keskinäisen ottelun, jonka Hetta vei 3-1. Hieman hermoileva peli molemmilta, mutta jatkoa ajatellen hyvää paineiden purkua.

Pitkän perjantaipäivän jälkeen lauantain pelit alkoivat jo klo 9 kaikkien tyttöjen peleillä.  Valmentaja yritti seurata kahta ottelua yhtä aikaa, onneksi mukana olivat myös liiton valmentajat Ari Pelkonen ja Mike Harris, jotka auttoivat muissa peleissä. Saana, Iida ja Milla hävisivät kaikki 3-0, mutta kaikkien peleissä näkyi taas merkkejä paremmasta. Milla meinasi viedä jopa erän Slovakialaiselta vastustajaltaan, Saana ja Iida metsästivät enemmän pisteitä kuin perjantaina. Hetta jatkoi hyviä otteitaan ja uusi FJO:n 3-0 voiton Hollannin Gabi Fritschestä. Nuutti pelasi hyvin samanlaisen pelin kuin eilen kakkossijoitettua vastaan eli hyvää peliä, mutta ihan ei rutiini ja pelikuvio riittänyt voittoon englantilaisesta vastustajasta.
Iltapäivän peleissä oli ikävästi Iidan ja Saanan ottelu eri hallilla kuin Millan ja Hetan. Onneksi oli monta valmentajaa mukana reissussa. Saana voitti Iidan 3-0. Hieman yllättävä tulos, mutta selvästi Saana tottui uuteen kenttään nopeammin ja pelasi todella hyvän pelin. Iida ei vaan päässyt ihan sinuiksi (koko reissun aikana) lämpimien kenttien kanssa (varmasti +5 asetetta enemmän kuin Nallisportissa). Iidan ja Saana peli oli ajoissa ja muiden myöhässä, joten ehdimme juuri ja juuri katsomaan Millan peliä Hollannin Gabiä vastaan. Milla pelasikin hienosti ja voitti 3-0. Nyt oli kyllä parasta Millaa, mitä on ikinä nähty. Hetta sen sijaan joutui tanskalaisen jyrän alle, vaikka taistelikin hyvin. Samuli ei ihan pystynyt parhaimpaansa irlantilaisen vastustajan tarkan stoppari/lob pelissä ja tappio tuli 3-0.
Seuraavana oli vuorossa Pojat alle 15v "klassikko" eli Nuutti vastaan Mikkelin Mirko. Suomalaispoikien kohtaamiset ovat aina olleet mielenkiintoisia, nyt lisämielenkiintoa toi Nuutin selvä 3-0 tappio FJO:ssa, sekä Mirkon aamulla kärsimä tiukka 3-0 tappio, jossa hänellä oli 11 eräpalloa. Peli alkoi FJO:n tapaan eli Mirko vei ja Nuutti yritti pysyä mukana. Tilanteessa 10-3 Mirkolle tapahtui jotain. Nuutti päätti hieman nostaa vauhtia, sai muutaman shotin kohdalleen ja Mirkolla napsahti kaikki lukkoon eli oma peli katosi täysin. Nuutti nousi hienolla ja virheettömällä pelillä 12-10 erävoittoon, mikä on aika harvinainen nousu nykypistelaskulla. Toinen erä alkoi tasaisissa tunnelmissa. Mirko pelasi taas paremmin ja Nuutti jatkoi hyvää peliään. Mirko sai eräpallon tilanteessa 10-9, mutta jälleen Nuutti nousi tasoihin ja erävoittoon 12-10. Erittäin hyvää venymistä Nuutilta. Kolmas erä jatkui tasaisissa tunnelmissa, mutta ratkaisuhetkillä näki, että Mirkon usko pelin voittoon oli jo mennyt. Erävoitto 11-8 Nuutille ja makea revanssi FJO:n "katastrofin" jälkeen.
Iltapeleissä Iidan yli puhalsi tanskalainen puhuri, mutta nyt jo näki, että ei enää samalla tavoin kuin ekoissa peleissä. Hetta taisteli slovakian tyttöä vastaan hyvin, mutta taidot eivät vielä riittäneet otteluvoittoon.
Tiukka lauantaipäivä oli takana ja joukkuepalaverin jälkeen pääsimme hotellille jo klo 19.30. Suomalais-ukrainalainen tyttöviisikko hiljeni klo 22. Valmentajalla oli ohjelmassa vielä Suomen squashliiton valmennuksen budjetin rakentelua ja ruotsalaisyhteistyön valmistelua Skellefteån kanssa.

Sunnuntaina olikin taas aikainen herätys, koska kaikki menivät kentälle klo 9/9.30. Tyttönelikko aloitti vierekkäisillä kentillä. Milla ja Saana väänsivät hienointa tyttösquashia mitä on Oulun tytöiltä nähty. Pitkien ja hyvien pallorallien jälkeen Milla kuittasi voiton 3-1. Iida kaipaili edelleen Nallisportin kylmyyteen, koska ratkaisupalloissa tuli turhia lyöntejä yli ja siksi hollantilainen Gabi pääsi voittamaan edes yhden suomalaisen. Hetta puolestaan laittoi Ruotsin Alvan takaisin ruotuun voittamalla hänet tiukassa ottelussa 3-1. Hienoa peliä ja kehittymistä Hetalla, ei olisi vielä perjantain peliesityksellä tätä voittoa tullut. Hieman toisella puolen hallia Samuli taisteli islantilaista vastustajaa vastaan, mutta joutui taipumaan 3-1. Nuutti pelasi viimeisen ottelunsa toisella hallilla ilman valmentajan apuja, mutta silti (tai sen takia) hoiti hienon 3-0 voiton.
Sitten olikin aika siirtyä katsomaan suomalaisten huippujunioreiden otteluita. Emilia Soini voitti tyttöjen alle 17v pronssin ja Miko Äijänen ylivoimaisesti pojat alle 15v kullan.

Kotimatka menikin sitten reittiä Malmö-Kööpenhamina-Tukholma-Helsinki-Oulu ja väsynyt porukka oli perillä Oulussa klo 22.05 monta kokemusta rikkaampana. Hieno reissu ja uusia alettiin suunnitella heti.

Reissun huomiot:
- Euroopan junioritaso on kova ja pelaajia on paljon
- Suomen junioritaso on toisissa ikäluokissa kova ja junnuja on paljon (paljon enemmän kuin 80- ja 90-luvuilla)
- Tie Euroopan huipulle vaatii vielä paljon treenaamista
- Nyt kyllä vedettiin selvästi duurissa, FJO:n mollivoittoisen reissun jälkeen, sillä kaikki pelasivat selvästi paremmin kuin siellä

Tulokset:
Tytöt alle 13, Hetta 5., Milla 7., Saana 8., Iida 10.
Pojat alle 13v, Samuli 12.
Pojat alle 15v, Nuutti 13.

Kaikki tulokset:
http://esf.tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=267BE4EA-216A-4DBE-A8CE-E5788FB5D94D
Suomalaisten tulokset
http://www.squash.fi/?p=6536#more-6536

1 kommentti:

  1. Mahtavaa kehitystä !

    Reissu oli varmasti hieno kokemus kaikille.

    VastaaPoista