sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Oulun kössihullut opintomatkalla Word Openissa Rotterdamissa


Syksy on taittumassa pikku hiljaa talveksi ja on jo perinteeksi muodostuneen kössihullujen syysreissun aika. Tällä kertaa suuntaamme lyöntimme Rotterdamia kohti ja siellä järjestettävää tähän asti suurinta ammattilaisturnausta Word Open Squash 2011 kisaa seuraamaan. Lähdemme reissuun 2.11. aikaisin aamulla ja paluu varmaankin 7.11. illalla.


Tiimimme koostuu kovista Oululaisista kössihulluista. Laukkuun pakataan pikkutakkien lisäksi Tecnifiberiä siihen malliin, että maailman kärki haastetaan ja nöyryytys on varmaan. Kuka ja ketä, on vielä hiukan arvoitus.
Laitamme raporttia tulemaan ...

Day -1

Reissuun lähtö on kuin Oululaisten kössihullujen kämmenlinja lyöti eli kehyksellä seinän kautta... kaikki jännittää meneekö listan päälle vai alle! Siis nyt jännitämme koko reissuporukka että kerkiääkö pikapassi tulla Helsinki-Vantaan kentälle klo 7 huomenna (2.11. ke) aamulla, koska lento lähtee klo 8 Amsterdamiin. Tuli vaan yllärinä, että passitkin vanhenee joskus, ei kuulemma ole enään saatavilla 50 vuoden passia...

Day 0 (2.11.2011)

Passi löysi helsingissä omistajan ja kaikki pääsimme onnellisesti matkaan. Amsterdamin lentokentältä junaan suuntana Rotterdam, junan juomatarjoilu yllätti kössimatkaajan, sielä löytyi normaalit kössihullujen palautus juomat.
Kirjautuminen hotelliin ja ravintolan puolelle liinapöytään ikkunapaikalle nauttimaan tarjoiluista siis ruokaa. Saimme pian pöytäseurueeseen vahvistusta PSA listalta, kun seuraamme liittyi listan 42. Siinä puhuttiin sitä squash höpinää ja tietysti mailamerkit käytiin läpi, ammattilaisen mielestä hyvä pelimaila on se joka antaa parhaan sopimuksen... , mutta kuitenkin jos valita saisi niin se on se T-kirjaimella alkava.



Hallille katsoon legendojen peliä, Palmer vastaa Lincou. Aivan huikea 5 eräinen... Tupa täynä ja hieno meininki ja Palmerille voitto. Sitten perään Matthew vs M Shorbagy ja taas 5 erää. Maailman lista ykkönen joutuu todella tiukkaan paikkaan, mutta hoitaa voiton kotiin. Jo nyt kössihullut ovat saaneet nauttia huippujen pelejä siihen malliin, että mieli tekee päästä kentälle ite ja niin varataan pari koppia aamuksi.

Day 3.11.2011


Herätys klo 7, aamupala (4 kannua mehua) klo 8 ja kentälle klo 10. Edellisen päivän muistikuvat hieman hämäränä siitä miten tätä peliä pitäisi pelata itsekin karituivat jo lämmittelyn yhteydessä. Pikku kaavio pystyyn ja pelit käyntiin. Yleisöllä oli vaikeuksia havaita oliko kyseessä kössipeli vai nyrkkeilyottelu. Tuloksena kyynärpää taklaus, bousti just sinne, 2 kpl ylipitkää oikeaa ylävartaloon jne... Se on nähty ja suihkuun...
Pikku lepo ja valmistauminen illan peleihin.

Rotterdamin Luxor-teatteriin oli rakennettu todella näyttävät puitteet. Pettymys oli kuitenkin eri mailanvalmistajien puuttuminen esittely ja myynti kojuineen, paikalla vain Dunlop.

Päivä session peleinä Hisham Ashour vs Amr Shabana ja Gregory Gaultier vs Laurens Jan Anjema. Ennakko arvion mukaan kovaa vääntöä ja kikkalyötejä tarjolla.

Egyptiläisten välisessä ottelussa näytti siltä, että Hisham myllyttää Shabanan suihkuun heti alkuunsa huikeilla nikityksillä ja kovilla ja tarkoilla lyönneillä, mutta Amr sai liikkeen ja lyöntien laadun omalle tasolleen ja vei ottelun 3-2. sitten vuoroon Ranskan ykkönen ja Hollannin ykkönen eli kotiyleisön suuosikki. Tunnelma nousi huippuunsa jo pelaajien esittelyn aikana, katsomossa n 1000 Anjeman kannattajaa piti metelistä huolen, kössikokemuksia parhaimmillaan. Kaksi ensimmäistä erää todella tasaisia, mutta päättyen molemmat Anjemalle eli 2-0. Ranskalaisen oli laitettava kaikensa peliin. Kotiyleisön suosikki yritti jopa hiillostaa Gaultieria, mutta sekään ei auttanut Ranskalaisen pitäessä päänsä kylmänä ja jalat kuumana vieden koko ottelun erin 3-2. Kössi viihdettä parhaimmillaan!
Ilta session peleinä vielä James Willstrop vs Marvan El Sorbagy ja Ramy Ashour vs Alister Walker. Willstrop vie nuoren Sorbagyn kahville 25 minuutissa, näin kyllä James nosti osakkeitaan koko kisan voittaja ehdokkaana. Toisessa ottelussa superkynä Ramy otti voiton 3-2 lukemin Walkerista. Numerot nostivat tarkaavaisten Kössihullujen huulille kysymyksen " onkohan Ramy kunnossa".
Sitten pienet ja nukkumaan. Aamulla pitää lähtä Willstropin kans lyömään linjaa klo 10...

Day 4.11.2011

Hallille pelaamaan klo 10 ja Willstrop hieroo siellä linjaa kuntoon... Nyt jo kössihullujenkin peli näytti kössiltä. Kyllähän se niin on, että kun katsoo tähtien pelejä, niin tarttuu siitä näköjään jotain.
Nick Matthew haastaa Peter Parkerin päivä session alkuun, tiukkaa hakua. Liian monet pallorallit päättyivät Parkerin helppoon virheeseen ja ottelu Masalle 3-1. Seuraavaksi Palmer from Ausralia vs Karim Darwish Egyptistä. Darwish liikkuu hiukan liukkaammin ja voittaa kuitenkin selvin lukemin 3-0.
Heti ottelun jälkeen Palmer ilmoittaa lopettavansa PSA ammattilaisen uran. Mahtavien aplodien ja kunnian osoitusten saattelemana David kiertää salin, hieno lopetus jo squash legendan maineen saavuttaneelle todelliselle huipulle!
Illan peleinä Willstrop vs Amr Shabana ja Gaultier vs Ramy Ashore. Willstrop jatkoi esityksiään sillä tasolla, että nyt jo kössihullujen asiantunteva raati sanoi, että finaaliin menee. Siis voitti Amrin 3-1.
Ramyn ja Gaultierin peli on aluksi aivan järjetöntä myllyä ja tempo oli sillä tasolla, että huh huh... Ramyn takareisi ei kuitenkaan kestänyt sitä ja luovutus oli edessä valitettavasti, harmi...
Ja päivän päätteeksi normaalit kössihullujen iltatoimet.

Day 5.11.2011

Aamun ohjelmassa Hishamin kikkojen analysointia Victoria Squash hallilla, eipä jääny selittelyille tilaa. Maailman huippu kössäreiden taidot ovat hiukan toisella tasolla kuin Hintan (katsokaa kartasta, missä se on) pölyhousun.
Ja sitten taas mennään, kiirettä pitää. Ensin ottelu Matthew vs Darwish, sehän meni Masalle yllättävän helposti lukemin 3-0. Viimeisekin erän lukemat 11-1 osoittaan maailman listan ykkösen jahtaavan mestaruutta tosissaan ja olevan siinä kunnossa että finaali vastustajalla on vaikeaa.
Illan toinen ottelu Willstropin ja Gaultierin välillä nostaa tunnelmaa hallilla, onhan kyseessä Qatar Openin finaalin uusinta 2 viikon takaa. Siinä ottelussa tunteetkin kuumuivat jopa Jameksella. Ja se näkyi heti ottelun alussa, Willstrop näytti vaan keskittyvän Ranskalaisen hiillostamiseen. Gregoryn pää kesti jälleen ja aivan järjetön rumba kohti ottelun voittoa toi yllättävän selvin lukemin 3-0 finaali paikan.
Tähän väliin on pakko antaa järjestävälle seuralle kiitokset todella upeista järjestelyistä, tunnelman kohotukset ennen otteluita ja pelaajien esittelyt. Nyt ainakin Osk:n heput tietää miten Sm-kisat pitäis järjestää, nähtäväksi jää saadaanko varattua Oulun Kaupungin Teatteria kisa käyttöön.

Lisäksi vielä Squash Tv porukalle aplodeja panostuksesta näihin kisoihin, kaikki toimii useilla kameroilla ja isoilta näytöiltä on mukava katsella hidastuksia tilanteista.

Muutama sana kuitenkin on sanottava tuomari toiminnasta. Tai olkoon, mutta kössihullut ovat sitä mieltä, että Muhoksen Hevosmiesten Tietotoimisto (Seppo Sepon Seppo) tietää aina oikeat tuomiot.
Sitten onkin kössihullujen perinteisen ilta panketin aika. Illan iskulauseeksi on muodostumassa "unohtu syyä" tokaisu. Muhoksen Shabanan (Seppo Sepon Seppo) mukaan ihminen pärjää pelkällä nesteellä kaksi viikkoa ja kössihullu 3 vuotta pelkällä juomalla.

Finaalipäivä 6.11.2011

Herätys klo 13. Päivä käynnistyy hiukan harmaissa merkeissä, liekö syy säätilan vai edellisen illan panketin? Nyt ei mennä pelaan itse kössiä, koska kuivat sukat ovat loppuneet.
Klo 14 alkaa naisten finaali ja klo 16 miesten, eli hallia kohti kisajäjestäjän kuljetuksella, on muuten hienosti toiminut koko kisojen ajan.
Naisten finaali, lista kakkonen haastaa lista ykkösen, Jenny Duncalf vs Nicol David. Tulos 3-0 osoittaa malesialaisen hallitsevan maailman naiskössiä selkeästi. Kaikilla osa-alueilla tekeminen oli parempaa. Se oli hänelle 6. Word Open voitto. Ottelun jälkeisessä haastattelussa häneltä kysyttiin, että kuinka tärkeää olisi saada squash olympialajiksi. Vastaus tuli hiukan kyynel silmäkulmassa, että vaihtaisi kaikki Word Open voitot yhteen olympialaiseen kultamitalliin.

Miesten finaali, Nick Matthewin ja Gregory Gaultierin välillä, nostaa tunnelman huippuunsa. Jo pelaajien esittelyssä näkee molemmista halun voittaa, keskittyminen on huipussaan. Ensimmäisessä erässä lyödään pitkiä ralleja, molemmat hakee uskomattomia palloja, tuomaria haastetaan. Erän voitto menee Ranskalaiselle tiukasti. Nyt on Nickin pantava kaikkensa peliin ja näin käy, toisen erän mennessä kuitenkin tiukasti hänelle. Erään mahtuu tramatiikkaa, törmäyksen seurauksena Gaultier joutuu pitämään 3 minuutin huoltotauon, mutta pystyy jatkamaan normaalisti. Kuitenkin maailman lista ykkönen nostaa vaan tasoaan ja vie koko ottelun erin 3-1, viimeinen erä olikin yhtä maalia.

Loppuun analyysi Aakelta finaalista: Kyllähän se oli se Nickin valmentajan laatima taktiikka vaan niin hyvä ja toteutus täydellinen.

Päätämme raportoinin täältä tähän!